fbpx

Illóolaj keverése – 4 féle módszer szerint

Minőségi illóolajok

Updated on:

illóolaj keverése

Saját illóolaj keverése: A kreativitás kihívása és öröme

Az egyéni illóolaj keverések elkészítése valóban hihetetlen élményt nyújt, mégis be kell vallanunk, hogy az első lépések kissé ijesztőek lehetnek. Sokan inkább a biztonságot választják, és a piacon kapható keveréseket (szinergiákat) veszik meg. Azonban az egyedi keverések megalkotása nem is olyan bonyolult, és segítünk megszüntetni a kezdőkben felmerülő bizonytalanságot. Kezdjük hát az alapokkal!

A 2-5 illóolajból álló keveréseket szinergiáknak nevezzük. A szinergia szó azt jelenti, hogy két vagy több anyag kölcsönhatása vagy együttműködése egy olyan egymást segítő hatás elérése érdekében történik, amely erősebb, mint a különálló hatások összege. Egy szinergiát alkotva két vagy több illóolajat ötvözünk, hogy fokozzuk a kívánt hatást.

Mielőtt elindulnánk a keverések izgalmas világába, áttekintjük a különböző keverési módszereket, hogy mindenki megtalálhassa a saját stílusát.

Fontos megjegyezni, hogy a keverés művészet és önmagunk felfedezésének útja. Nincs egyetlen helyes módja a keverésnek; akár több módszert is kombinálhatunk az egyediség megteremtése érdekében!

4 különféle módszer az illóolajok keverésére:

Amikor illóolaj-szinergiát készítünk, többféle módszer közül választhatunk. Van, aki a kémiai alkotóelemek alapján keveri az olajokat, mások pedig az illatjegyek, növényi részek vagy terápiás hatás szerint kombinálják őket.

1.) – Illóolajok Keverése Alkotóelemek Szerint:

A kémiai alkotóelemek alapján történő keverés elsősorban a klinikai aromaterápiában használatos. Ez a módszer segít megtalálni az egyes összetevők optimális arányát a keverékben. Vegyük például a Wood és a Lavender olajkeverékeket, mindkettő rendkívül gazdag Linaloolban, ami nyugtató hatású és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

2.) – Illóolaj keverése illatszimfónia alapján:

Az illatszimfónia alapján történő keverés során az illatjegyeket veszik figyelembe. Célja egy harmonizáló akkord létrehozása, amely aromatikusan kellemes, hasonlóan a zenei akkordokhoz, melyek füleinknek kellemes hangzást nyújtanak.

A legfelsőbb jegyek azok az olajok, amelyek gyorsan megragadják a figyelmet, de rövid idő alatt elpárolognak. A középső jegyek hosszabb ideig tartanak, és a keverék szívének tekinthetők. Az alapjegyek a legmélyebb aromával rendelkeznek, és hosszan megmaradnak. Az illatszimfónia segítségével érdekes és kifinomult keverékeket hozhatunk létre.

3.) – Illóolaj keverése terápiás hatás alapján:

A terápiás hatás alapján történő keverés a leggyakoribb módszer azok között, akik az illóolajokat gyógyászati célokra használják. Ez a módszer az olajok ismert terápiás tulajdonságaira támaszkodik. Számos könyv ismerteti ezt a módszert, és bemutatja, hogyan lehet az illóolajakat kombinálni a kívánt hatás elérésére.

4.) – Illóolaj keverése növényi rész szerint:

A növényi rész alapján történő keverés érzelmileg összekapcsolhat minket a növényekkel, ezáltal mélyebb megértést nyerhetünk irántuk.

Ehhez a módszerhez először meg kell határoznunk, hogy melyik növényi részből nyerik az illóolajat. Ugyanazon növény különböző részeiből származó olajokat kombinálhatjuk.

  • Gyökerek: Földelést és stabilitást jelentenek a növény számára, hasonlóképpen érzelmileg földelhetnek bennünket is. Például a Vetiver illóolaj, mely a növény gyökeréből származik, rendkívül földelő hatású.
  • Virágok és Rügyek: Megnyugtató hatásúak és hosszú időre elbűvölnek bennünket. Olyan olajokhoz tartoznak, mint a Levendula, az Ylang Ylang és a Római kamilla. Segíthetnek kapcsolódni önmagunkhoz és másokhoz.
  • Magok: Az új élet és növekedés szimbólumai. Segíthetnek az egyéni fejlődésünkben és lehetőségeink kiaknázásában.
  • Gyanták: A gyógyulást és regenerációt képviselik. Az érzelmi és fizikai sebek gyógyításában segíthetnek.
  • Fák és Kérgek: A test működését támogatják, és segíthetnek a csontváz fájdalmának enyhítésében.
  • Gyümölcsök: Ösztönzik, motiválják és tisztítják a lelket. A szorongást is enyhíthetik.
Légy kreatív! Most, hogy megismerted a különböző keverési módszereket, te döntheted el, melyik a legmegfelelőbb számodra.

Minőségi illóolaj keverékek – kattints ide!


error: Content is protected !!