fbpx

Levendula illóolaj: Az ősidők óta használt, lenyűgözően szép és elbódító illatú, számtalan jótékony hatású talizmán

Minőségi illóolajok

Updated on:

Ma a Levendula illóolaj titkait mutatom meg kedves Olvasóm. A Levendula minden bizonnyal már valamilyen formában ismerős lehet számodra, hiszen finom illata és sokoldalú felhasználása közismert. A Levendula illóolaj a Lavandula angustifolia növényből származik, melyet a világ minden táján termesztenek és szeretnek a jellegzetes illatának és nyugtató hatásának köszönhetően. Lépjünk be együtt a levendula csodálatos világába, és tárjuk fel történetét, illatát, és azokat a pozitív hatásait, amelyekkel nap, mint nap segíthet nekünk.

A Levendula illóolaj története

A levendula latin neve a mosni – lavare igéből képzett gerundium, mivel virágát arra használták, hogy illatosítsa a mosóvizet. A virágát amulettnek tartották, amely védelmet nyújtott a sorscsapások, megszállások és démonok ellen. Ez egy talizmán volt, amely a sorsot a jólét és a termékenység irányába terelte. A levendula illata és bája az erény és a lélek tisztaságának, de a keresztségnek is jelképévé tette.

A levendulát már az egyiptomiak, görögök, rómaiak és arabok is használták gyógynövényként a betegek kezelésében. Gyakran termesztették mosodák közelében, és a padló tisztán tartására alkalmazták, ahol rovarok, köztük bolhák, poloskák és tetvek elpusztítására használták. A mai napig is a szekrényekbe rakják molyok elleni védelemként. Az egyiptomiak a levendulát mumifikálásra és parfümként használták.

Amikor 1923-ban kinyitották Tutanhamon király sírját, a levendula halvány illata állítólag még 3000 év után is érezhető volt. A Bibliában a levendulaolajat kenetként és gyógyításra használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő tisztítására használták. Bingeni Szent Hildegard ajánlása, aki azt tanácsolta, hogy tiszta jellem megőrzésére használják, és 1660-ban Richard Surflet azt írta, hogy a levendulavirágból nyert lepárolt víz helyreállítja az elvesztett beszédkészséget és meggyógyítja a mogorva és beteg szívet.

A levendulának a történelem során mágikus erőt is tulajdonítottak – Rómában az emberek Szentiván éjjelén levendulát szedtek, hogy elűzzék a boszorkányokat, Toscanában a gyermekek megbabonázása ellen tartották hatásosnak, Calabriában a nők a férjük bántalmazásától védő erőt tulajdonítottak neki. A középkorban azt tartották róla, hogy jó afrodiziákum, amely biztosítja a hűséget és vonzza a szerelmeseket. Egy másik forrás szerint az angol farmerek állítólag levendulavirágot viseltek a kalapjuk alatt, mert úgy gondolták, hogy ez segít a fejfájás és a hőguta ellen.

A Lavandula angustifolia nevű növényre több különböző néven is ismert, például Lavandula officinalis (korábbi név), Lavandula vera. A levendula officinalis Perzsiából származik, majd fokozatosan terjedt el a Földközi-tenger térségében. A levendula egy évelő, örökzöld cserje, jellegzetes illattal. A levelek keskenyek, ezüstszürkék, nemezesek. Virágai lila, kék, rózsaszín és fehér színben pompáznak, és 60 cm magasra nőnek. A virágok friss, tiszta, virágos és édes illatúak.

A levendula, Lavandula angustifolia, más néven angol vagy kerti levendula, egy olyan gyógynövény, amelynek több mint 30 fajtája, színe és illata van. A kandírozott levendulavirágot sütemények és desszertek díszítésére használják. A friss virágok a különböző fagylaltok lágyítására is használható. A levendula gyönyörűen mutat egy csokor szárított virágban. A kertben a virágágyások dekoratív szegélye.

A Levendula illóolaj illata

A Levendula illóolajat jellegzetes, tiszta és friss illata miatt szeretik sokan. Az illatában érezhető a virágos, enyhén fás, és kissé édeskés jegyek, amely együtt egy nyugtató és kiegyensúlyozó illatkombinációt ad.

Az elme finom szintjén a nyugalom, a béke, a kiegyensúlyozottság érzését idézi fel és teret teremt a könnyű önkifejezésnek.

A Levendula illóolaj jótékony hatásai

Azt már tudjuk, hogy a Levendula illóolaj számos jótékony hatással rendelkezik. Nézzük melyek is ezek:

Elsősorban a nyugtató és relaxáló hatása miatt ismert. Ezért gyakran használják stresszes időszakokban, alvási problémák esetén, vagy bármikor, amikor egy kis nyugalomra van szükség. Ezenkívül antimikrobiális tulajdonságai miatt a bőrápolásban is gyakran alkalmazzák, segíthet például a pattanásos, irritált bőr megnyugtatásában.

Javítja a hangulatot: A levendula illóolaj segíthet a nyugalom, a derű érzésének kiváltásában, bátoríthat a jobb önkifejezésre, és nyugtathatja az érzelmeket, nyugalmat idézve elő. Illata segíthet a feszültség oldásában, ezért a levendulát hagyományosan a fejfájás megelőzésére is használják. [5].

Útmutató a nyárra: A levendula illóolajat évszázadok óta használják különböző fertőzések megelőzésére és a bakteriális és gombás betegségek elleni küzdelemre. Mára több száz tanulmányt végeztek a levendula e tulajdonságának bizonyítására. A levendulaolaj segíthet az égett bőr, kisebb sebek és horzsolások gyorsabb gyógyulásában.

Bőr- és hajápolás: A levendulaolaj helyi használata segíthet a bőrbetegségek széles skáláján. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek enyhíteni a bőrbetegségeket és visszafordítani az öregedés jeleit. A levendulaolaj jelentősen segíthet a hajhullás esetén. [6]

Esti illat: Nyugtató tulajdonságai miatt a levendulaolaj megnyugtathatja az elmét és segíthet az elalvásban.

Elősegíti az enyhülést: Számos tanulmány megállapította, hogy a levendulaolaj természetes fájdalomcsilla­pítóként segíthet. A levendula egyszerű bedörzsölése a fájdalom helyén csökkentheti a fájdalom intenzitását, és segíthet enyhíteni számos betegség tüneteit [7].

A sportolók és a nők különösen nagyra értékelik, amikor például PMS esetén, vagy izommerevség, izomfájdalom esetén alkalmazzák.

Simogatás, nem csak utazás közben: Azok is értékelni fogják, akik a gyomorpanaszoktól nem csak az utazáskor szenvednek.

Természetes rovarriasztó: A levendulaolaj a legtöbb természetes rovarriasztóban megtalálható. Szúnyogok és molyok távoltartására használják. Használhatja rovarcsípésekre is.

Konkrét felhasználási javaslatok:

A Levendula illóolaj sokoldalú és értékes kiegészítője lehet a mindennapi életünknek, legyen szó akár a lelki egyensúlyról, akár a bőrápolásról.
Remélem, hogy a levendula illóolaj világába való bepillantás keltette fel az érdeklődésedet! Ne feledd, ez az illóolaj igazi sokoldalú csoda, amely a mindennapi életed számos területén hasznos lehet.

Ismerd meg te is ennek a csodás Levendula illóolajnak a hatásait, és hagyd, hogy nyugtató ereje segítsen neked a mindennapokban!
A Levendula illóolaj vásárlásakor ügyelj arra, hogy mindig minőségi, tiszta olajat vásárolj.

Sok sikert kívánok az illóolajok világának felfedezésében, és bízom benne, hogy a levendula illóolaj pozitív hatásait te is megtapasztalhatod!

Források:

Ezt a cikket információk alapján készítettük, amelyek a szakirodalomban megtalálhatóak, többek között az alábbi forrásokból:

[1] HANCIANU, Monica, Oana CIOANCA, Marius MIHASAN a Lucian HRITCU. Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. Phytomedicine [online]. 2013, 20(5), 446–452 [cit. 2021–8–10]. ISSN 09447113. Dostupné z: doi:10.1016/j­.phymed.2012.12­.005
[2] SILVA, GABRIELA L. DA, CAROLINA LUFT, ADROALDO LUNARDELLI, et al. Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. Anais da Academia Brasileira de Ciências [online]. 2015, 87(2 suppl), 1397–1408 [cit. 2021–8–10]. ISSN 1678–2690. Dostupné z: doi:10.1590/0001–3765201520150056
[3] XU, Pan, Kezhu WANG, Cong LU, et al. The Protective Effect of Lavender Essential Oil and Its Main Component Linalool against the Cognitive Deficits Induced by D-Galactose and Aluminum Trichloride in Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 2017, 2017, 1–11 [cit. 2021–8–10]. ISSN 1741–427X. Dostupné z: doi:10.1155/2017/7­426538
[4] HANCIANU, Monica, Oana CIOANCA, Marius MIHASAN a Lucian HRITCU. Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. Phytomedicine [online]. 2013, 20(5), 446–452 [cit. 2021–8–10]. ISSN 09447113. Dostupné z: doi:10.1016/j­.phymed.2012.12­.005
[5] WANG, Dong, Xuan YUAN, Ting LIU, Liangliang LIU, Yanli HU, Zhenhua WANG a Qiusheng ZHENG. Neuroprotective Activity of Lavender Oil on Transient Focal Cerebral Ischemia in Mice. Molecules [online]. 2012, 17(8), 9803–9817 [cit. 2021–8–10]. ISSN 1420–3049. Dostupné z: doi:10.3390/mo­lecules17089803
[6] https: //www.ncbi.nlm­.nih.gov/book­s/NBK92761/
[7] GHODS, Ali Asghar, Neda Hoseini ABFOROSH, Raheb GHORBANI a Mohammad Reza ASGARI. The effect of topical application of lavender essential oil on the intensity of pain caused by the insertion of dialysis needles in hemodialysis patients: A randomized clinical trial. Complementary Therapies in Medicine [online]. 2015, 23(3), 325–330 [cit. 2021–8–10]. ISSN 09652299. Dostupné z: doi:10.1016/j­.ctim.2015.03­.001
[8] https: //draxe.com/es­sential-oils/lavender-oil-benefits


LEVENDULA – 100% TISZTASÁGÚ ESSZENCIÁLIS OLAJ BEWIT LAVENDER / LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

A levendula illóolaj a világon ma a legszélesebb körben használt illóolaj. Jótékony hatásait több mint 2500 évvel ezelőtt fedezték fel és évszázadok óta használják kozmetikai és terápiás célokra egyaránt.

  • Javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt.
  • Egy illat, amely elősegíti a jó alvást.
  • A fájdalom lehetséges megszüntetője.
  • Támogathatja az egészséges bőrt és hajat.
  • Segíthet égési sérülések és sebek esetén.
  • Antioxidánsként működik.
  • Védelmet nyújthat a szúnyogok és molyok ellen (csepegtessen néhány csepp levendulát egy kerámia diffúzorra / papír diffúzorra, és akassza a kamrába/szekré­nybe).
  • Segíthet enyhíteni a fejfájást (legalább 15 percig inhaláljuk, vagy dörzsöljük be hordozóolajjal és borsmenta illóolajjal együtt a torok hátsó részére és a halántékra).

További SPECIÁLIS LEvendula illóolajok:

Többféle levendula illóolaj létezik. Előnyeiket és felhasználásukat tekintve szinte azonosak, azonban az illatukban vannak eltérések.error: Content is protected !!