fbpx

Római Kamilla illóolaj: Az antik Róma csodaszerének, a gyengéd erő bűvöletének felfedezése

Minőségi illóolajok

Updated on:

Meghitt, fűszeres, ám mégis könnyed – ez a Római Kamilla illóolaj. Számomra ez az illat maga a gondoskodás, a melegség és az anyai szeretet, amely azonnal otthonossá varázsolja környezetemet. Kísérj el egy kalandra, ahol feltárjuk a Római Kamilla illóolaj hihetetlen történetét, és felfedezzük, hogy e gazdag illat hogyan képes mindennapjainkat szebbé és egészségesebbé tenni.

A Római Kamilla illóolaj a történelemben:

Az ókori egyiptomiak már i.e. 1550 körül használták a Római Kamillát, amit a híres Ebers-papirusz is bizonyít.

Az Ebers-papirusz egy egyiptomi orvosi papirusz, amely Kr. e. 1550 körül íródott. Ez a legrégebbi fennmaradt orvosi szöveg, és az egyik legfontosabb forrás az ókori egyiptomi orvoslás tanulmányozásához.
Az Ebers-papirusz egy 20 méter hosszú és 30 centiméter széles papirusz, amely 1500 receptet tartalmaz. A receptek számos betegség kezelésére vonatkoznak, beleértve a fertőző betegségeket, a szívbetegségeket, a bőrproblémákat és a nőgyógyászati problémákat. A receptek között számos növényi gyógyszer, ásványi anyag és állatrész is szerepel.
Az Ebers-papirusz fontos forrás az ókori egyiptomi orvoslás tanulmányozásához, mivel az egyetlen fennmaradt forrás, amely olyan átfogó képet nyújt az ókori egyiptomi orvoslásról. A papirusz segít megérteni az ókori egyiptomiak gondolkodását a betegségekről és a gyógyításról, valamint megismerni a növényi gyógyszerek és más gyógymódok használatát.
Az Ebers-papirusz ma a Berlini Múzeumban található. A papiruszt 1872-ben fedezték fel egy sírban, és azóta többször is publikálták.

A Római Kamilla szeretetét a középkorban sem felejtették el: azt mondták, hogy a növény a szerelem és a békesség virága. A rómaiak és a görögök is használták gyógyításra, fertőtlenítésre és szertartásokon is.

Európában őshonos, de manapság szerte a világon termesztik. Az illóolaját a növény virágaiból vonják ki gőzdesztillációval.

Mi a különbség a Kamilla (illóolaj) és a Római Kamilla (illóoaj) között?

A kamilla és a római kamilla két különböző növény, amelyeket gyakran összetévesztenek. A kamilla (Matricaria recutita) egy évelő növény, amely Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. A római kamilla (Anthemis nobilis) egy évelő növény, amely Európában és Ázsiában őshonos.

Bal oldali: Római kamilla (Anthemis nobilis)
Jobb oldali: Kamilla (Matricaria recutita)

A kamilla és a római kamilla hasonló megjelenésű, és mindkettőnek fehér virágai vannak. A kamilla virágai azonban kisebbek, mint a római kamilla virágai. A kamilla levelei is kisebbek és keskenyebbek, mint a római kamilla levelei.

A kamilla és a római kamilla hasonló gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Mindkettőt használják gyomor- és bélrendszeri problémák, például hányinger, hányás és hasmenés kezelésére. Mindkettőt használják bőrproblémák, például ekcéma és pikkelysömör kezelésére. Mindkettőt használják stressz és szorongás kezelésére.

Van azonban néhány kulcsfontosságú különbség a kamilla és a római kamilla között. A kamilla erősebb gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik, mint a római kamilla. A kamilla jobban tolerálható, mint a római kamilla. A kamilla biztonságosabb a terhes és szoptató nők számára, mint a római kamilla.

Összességében a kamilla és a római kamilla két hasonló növény, amelyek hasonló gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. A kamilla azonban erősebb gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik, mint a római kamilla, és jobban tolerálható.

A Római Kamilla illóolaj illatvarázsa

A Római Kamilla illóolaj illata édeskés, gyümölcsös, almás, virágos jegyekkel. Az illata olyan, mint egy friss, hűvös reggel a kertben, amikor a harmatcseppek még a virágok szirmain csillogva gyöngyöznek.

A Római Kamilla illóolaj igazolt pozitív hatásai

A virágok desztillációjával készülő Római kamilla esszenciális olaj felhasználása nagyon sokrétű. A római kamilla jótékony hatással van az emésztésére. Emocionális szinten illata harmonizál, csökkenti a haragot, megnyugtatja a gondolatokat. Segít elfogadni saját korlátainkat, megtanít minket elfogadni a segítséget és mások támogatását. Ha lehetővé tesszük, támogathatja integritásunkat.

Felhasználási területe igen sokrétű: megtalálható a gyógyszeriparban, a parfümériában, kozmetikában, és a szappangyártás illatos adalékanyagként is ismert.

A Római Kamilla illóolajnak nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Segíthet az emésztési problémák enyhítésében. Alkalmazható bőrproblémákra is, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Az aromaterápiában a stressz, a szorongás és az alvászavarok kezelésére is használják.

Konkrét területek:

 • Gyulladás csökkentése: A Római kamilla antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást. Ez hasznos lehet az ízületi fájdalom, a fejfájás és más gyulladásos állapotok kezelésében.
 • Stressz és szorongás enyhítése: A Római kamilla nyugtató és stresszoldó hatású. Ez hasznos lehet az alvászavarok, a szorongás és a depresszió kezelésében.
 • Bőrproblémák kezelése: A Római kamilla baktérium- és gombaölő hatású. Ez hasznos lehet a pattanások, az ekcéma és a pikkelysömör kezelésében.
 • Emésztőrendszeri problémák kezelése: A Római kamilla görcsoldó hatású. Ez hasznos lehet a gyomorégés, a puffadás és a hasmenés kezelésében.
 • Menstruációs fájdalom kezelése: A Római kamilla görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Ez hasznos lehet a menstruációs fájdalom és görcsök kezelésében.

A római kamilla esszenciális olajat számos módon lehet használni, beleértve:

 • Inhalálás: A Római kamilla esszenciális olajat egy párologtatóba vagy aromalámpába tehetjük, hogy a légzéssel belélegezzük.
 • Masszázs: A Római kamilla esszenciális olajat egy hordozóolajjal keverve masszírozhatjuk bőrünkre.
 • Bőrápolási termékek: A Római kamilla esszenciális olajat bőrápolási termékekhez, például krémekhez, testápoló szerekhez és samponokhoz adhatjuk.
 • Ételízesítő: A Római kamilla esszenciális olajat ételízesítőként is használhatjuk, de csak kis mennyiségben és csak főtt ételhez adjuk.

Szem előtt tartva, hogy a Római Kamilla illóolaj vásárlása nem csak egy egyszerű vásárlás, hanem egy újabb lépés az egészségesebb és boldogabb élet felé: Engedd, hogy ez a különleges illóolaj a mindennapjaid részévé váljon, és élvezd annak minden előnyét, amit nyújt!
Római Kamilla illóolaj vásárlásakor ügyelj arra, hogy mindig minőségi, tiszta olajat vásárolj.

Fontos megjegyezni, hogy a Római kamilla esszenciális olaj erős olaj, ezért mindig hígítva kell használni. Külsőleg alkalmazva irritálhatja a bőrt, ezért fontos, hogy teszteljük, mielőtt nagyobb területen használnánk. Terhes és szoptató nők, valamint kisgyermekek számára nem ajánlott.
Kérlek, mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel az illóolajok használata előtt.

Források:

 1. Ebers Papirusz
 2. Tisserand, R., Young, R., Essential Oil Safety (Second edition), 2014.
 3. Price, L., Price, S., Aromatherapy for Health Professionals, 2011.

RÓMAI KAMILLA – 100% ESSZENCIÁLIS OLAJ BEWIT ROMAN CHAMOMILE / CHAMAEMELUM NOBILE

A Római kamilla esszenciális olaj jellegzetessége a meleg, édes, könnyed, növényi és enyhén gyümölcsös illat.

A Római kamilla jótékony hatással van az emésztésére. Emocionális szinten illata harmonizál, csökkenti a haragot, megnyugtatja a gondolatokat. Segít elfogadni saját korlátainkat, megtanít minket elfogadni a segítséget és mások támogatását. Ha lehetővé tesszük, támogathatja integritásunkat.

A következőkre használható:
Gyulladás csökkentése – Stressz és szorongás enyhítése – Bőrproblémák kezelése – Emésztőrendszeri problémák kezelése – Menstruációs fájdalom kezelése


error: Content is protected !!