fbpx

Rozmaring illóolaj: A természet csodálatos ajándéka, melyben ősi misztikum rejtőzik

Minőségi illóolajok

Updated on:

Szeretettel köszöntelek itt, ahol a természet kincsei és az illatok csodálatos világa találkozik! Ma a csodálatos Rozmaring illóolajra fókuszálunk, mely nem csak a konyhában, hanem a wellness és a szépségápolás területén is csodákat tehet. Engedd, hogy elkalauzoljalak a Rozmaring illóolaj lenyűgöző világába, ahol megismerheted a történetét, az illatát és a hihetetlen jótékony hatásait. Végy egy nagy levegőt, és készülj fel erre az izgalmas utazásra!

A Rozmaring illóolaj története

A Rozmaring illóolaj használata évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban a rozmaringot halotti ajándékként használták, és a rómaiak szent növényként tisztelték. Később, a középkori Európában, a rozmaringot szerelmi bájitalokban és esküvői szertartásokon használták.

A Rozmaring név a latin ros („harmat“) és marinus („tenger“) szavakból származik, vagyis „tengeri harmat“. Azt tartja a legenda, hogy amikor Szűz Mária megpihent, kék köpenyét egy rozmaringbokorra terítette, és a fehér virágok kékre színeződtek. A bokor „Mária rózsája“ néven vált ismertté. Azt tartják, hogy a rozmaring illóolaj jót tesz azoknak, akiknek problémáik vannak a reggeli ébredéssel.

Szent gyógynövény: Az évezredek során a Rozmaring az ókori görögök, egyiptomiak, héberek és rómaiak szent fűszernövénynek tartották, és számos célra használták. A görögök tanulás közben rozmaringgal díszített füzért viseltek a fejükön, mert úgy vélték, hogy javítja a memóriát. A rómaiakkal együtt szinte minden ünnepségen és vallási szertartáson, beleértve az esküvőket is, az élet és a halál jelképeként használták.

Elhárította a pestist: A középkorban úgy hitték, hogy elűzi a gonosz szellemeket és megelőzi a bubópestis kialakulását. Ebben a hitben rozmaringágakat szórtak szét az utak mentén és hagytak az ajtókban, hogy megakadályozzák a pestis terjedését. A Rozmaring a „Négy tolvaj ecet“ összetevője is volt, amelyet a sírrablók használtak a pestis ellen.

Szerencsét hozó: A növénynek tulajdonították azt az erőt, hogy boldogságot és örömöt hoz, és azt a képességet, hogy megvédjen a mágia és a boszorkányság ellen.
Wiliam Langham (1579) azt tanácsolta: „Főzz sok Rozmaringot és fürödj benne, hogy erős, életerős, vidám, népszerű és fiatal légy“.
Paracelsus, a német-svájci orvos és botanikus, aki a 16. században nagyban hozzájárult a gyógynövény-gyógyászat megértéséhez, nagyra értékelte a Rozmaring illóolajat, mert az képes volt erősíteni a testet, valamint gyógyítani az olyan szerveket, mint a máj, a szív és az agy.

Az emlékezés szimbóluma: A Rozmaringot a sírokba szórják egyes vidékeken annak ígéretére, hogy az elhunyt szeretteiket nem felejtik el.

A mediterrán térségben őshonos növény. Évezredek óta használják fűszerként a konyhaművészetben, és a népi gyógyászatban egyaránt. Mára egyaránt elterjedt Ázsiában, Amerikában és Európában is. A Rozmaring őshonos a Földközi-tenger menti területeken, de ma már számos országban termesztik. Az Rozmaring illóolajat a növény virágzó ágait és leveleit lepárolva vonják ki.

A Rozmaring illóolaj illata:

A Rozmaring illóolajának friss, fűszeres, kissé fás illata van, amihez hasonlót leginkább egy frissen vágott rozmaringágban érezhetsz. A Rozmaring illóolaj friss, energetizáló és gyógynövényes illatú, amely támogatja és élénkíti a testet. Segíti a feloldódást és segít megtalálni az erőt, az önbizalmat és a koncentrációt. A Rozmaringot felvidító gyógynövényként vagy az „emlékezés gyógynövényeként“ is ismerik. Azt mondják, hogy az „élet lendülete“.

A Rozmaring illóolaj jótékony hatásai

A rozmaring illóolaj számos hihetetlen egészségügyi előnnyel rendelkezik. Hatásosan enyhíti a fejfájást és a migrént, segíti a koncentrációt, és nyugtató hatással bír. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a bőrápolásban is nagy segítséget nyújt. Emellett fokozza a vérkeringést, támogatja az emésztést és a légzőrendszer egészségét is.

A haj és a fejbőr ápolása: A kozmetikai iparban sok termék összetevőjeként használják a hajgyökerek támogatására, és így erősítik és gyorsítják a haj növekedését.

Ideális diákoknak: Széles körben ismert, hogy nem szabad mellőzni a tanulás során. Alkalmazását alternatív osztályokban említik. Serkentheti a teljesítményt és növeli a feladatok elvégzésének gyorsaságát és pontosságát.

Relaxáció rozmaringgal: Az aromaterápiában a rozmaring illóolajat az idegi feszültségek lehetséges segítőjeként használják, enyhítheti a fáradtságérzetet és elősegítheti az éberséget és a koncentrációt.

A friss leheletért: Gyakran használják szájvíz részeként a rossz lehelet megelőzésére és megszüntetésére.

Megszűnő kellemetlenségek: Több helyen említik, hogy alkalmazható fájdalomcsillapításra. Ezért segíthet különböző diszkonfortérzetek, és fej, ízületi problémák esetén. Alkalmazható masszázshoz és szaunához is.

Megfázás tüneteinek enyhítése: A rozmaring illóolaj segíthet enyhíteni a duzzanatokat a légúti allergiák, torokfájás és influenza esetén.

Gondolj csak bele, hogy milyen lenne, ha nap, mint nap a frissesség és a természet energiáját cseppenthetnéd otthonodba a Rozmaring illóolaj segítségével! Képzeld el, hogy ezzel az illóolajjal nem csak a környezeted illatát, de a hangulatodat és az egészségi állapotodat is képes vagy javítani!
Rozmaring illóolaj vásárlásakor ügyelj arra, hogy mindig minőségi, tiszta olajat vásárolj.

Ez a bejegyzés a következő forrásokra támaszkodik:
„Essential Oil Safety” könyv Robert Tisserand és Rodney Young szerzőktől; „The Complete Guide to Aromatherapy” könyv Salvatore Battaglia szerzőtől; és a „Journal of Essential Oil Research”.
[1] Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15–21
[2] www. healthline.com/nu­trition/rosema­ry-oil-benefits#TOC_TIT­LE_HDR3
[3] MOSS, MARK, JENNY COOK, KEITH WESNES a PAUL DUCKETT. AROMAS OF ROSEMARY AND LAVENDER ESSENTIAL OILS DIFFERENTIALLY AFFECT COGNITION AND MOOD IN HEALTHY ADULTS. International Journal of Neuroscience [online]. 2009, 113(1), 15–38 [cit. 2021–8–2]. ISSN 0020–7454. Dostupné z: doi:10.1080/002074­50390161903
[4] JIMBO, Daiki, Yuki KIMURA, Miyako TANIGUCHI, Masashi INOUE a Katsuya URAKAMI. Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s di­sease. Psychogeriatrics [online]. 2009, 9(4), 173–179 [cit. 2021–8–2]. ISSN 13463500. Dostupné z: doi:10.1111/j.1479–8301.2009.00299.x
[5] Al-Sereiti, M.R., Abu-Amer, K.M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian journal of experimental biology, 37 2, 124–30 .
[6] AL-ATTAR, Atef M. a Nessreen A. SHAWUSH. Influence of olive and rosemary leaves extracts on chemically induced liver cirrhosis in male rats. Saudi Journal of Biological Sciences [online]. 2015, 22(2), 157–163 [cit. 2021–7–13]. ISSN 1319562X. Dostupné z: doi:10.1016/j­.sjbs.2014.08­.005
[7] JOHNSON, Jeremy J. Carnosol: A promising anti-cancer and anti-inflammatory agent. Cancer Letters [online]. 2011, 305(1), 1–7 [cit. 2021–7–13]. ISSN 03043835. Dostupné z: doi:10.1016/j­.canlet.2011.02­.005


ROZMARING – 100% TISZTASÁGÚ ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT ROSEMARY / ROSMARINUS OFFICINALIS, CHEMOTYPE CINEOLE

A rozmaring illóolaj friss, energetizáló és gyógynövényes illatú, amely támogatja és élénkíti a testet. Segíti a feloldódást és segít megtalálni az erőt, az önbizalmat és a koncentrációt. A rozmaringot felvidító gyógynövényként vagy az „emlékezés gyógynövényeként“ is ismerik. Azt mondják, hogy az „élet lendülete“.

  • Támogathatja a fejbőrt és elősegítheti a haj növekedését és sűrűsödését.
  • Támogatást nyújthat ízületi problémák és izomlazítás esetén.
  • Segíthet a memória javításában és a koncentrációban.
  • Hasznos a bizalom, és bátorítás megszerzéséhez.
  • Segíthet a stresszes helyzetek kezelésében.
  • Alkalmas masszázs- és fürdőkészítmények kiegészítésére.

error: Content is protected !!