fbpx

Labdanum illóolaj: Az ősi szépség és jólét titka, a rejtélyes illatú gyógyító növény

Minőségi illóolajok

Updated on:

Ma egy igazán különleges illóolajjal szeretnék megismertetni: Ez a Labdanum illóolaj – magyarul: Balzsamos Szuhar, melyet a Cistus ladaniferus növényből nyernek ki. Ez az olaj az ókortól kezdve elbűvölte az embereket egyedülálló, balzsamos illatával és gyógyító hatásaival. Készen állsz a felfedezésre? Akkor gyere velem, és merüljünk el a Labdanum illóolaj csodálatos világában!

A Labdanum illóolaj története

A Labdanum illóolajat az ókorban már használták, a fellelhető írásos anyagok szerint több mint 3000 éve. Az ókori Egyiptomban például a balzsamozáshoz használták, a görögök és rómaiak pedig parfümökben és füstölőkben értékelték jellegzetes, balzsamos illatát.

A legendák szerint a Labdanum illóolajat a görög mitológiai istennő, Aphrodité kedvelt illata volt, aki a szépség és a szerelem istennőjeként is ismert.

A Biblia is említést tesz a Cistus növényről, ami a híres „Gileadi” vagy „Mekkai” balzsam fő alkotóeleme volt, melyet elsősorban gyógyító céllal használtak. Ez a növényi termék hihetetlenül értékes kereskedelmi cikk volt, melyet karavánok szállítottak el a jordániai Gileadből a legtávolabbi területekre.

A Cistus gyantájából készített parfümöket és füstölőket számos különböző módon használtak fel. Például a krétai nők reggelente labdanummal füstölték be magukat, és a dekoltázsukat labdanumot tartalmazó krémmel kenték be. Egyes feltevések szerint az egyiptomi fáraók hamis szakállainak egy része kecskeszőrből készült, melyet a cistus gyantája tartott össze. Európában már a középkor óta használják sebkenőcsök alkotórészeként, segítve a sebek, fekélyek és fertőzött sebek gyógyulását.

Az Labdanum illóolajat egy tipikus mediterrán növény leveleinek és ágainak gőzdesztilláci­ójával nyerik. A Cistus ladaniferus egy három méter magasra növő kúszó cserje, egy sziklarózsa féle illatos fehér virágokkal és alján szőrös levelekkel.

A Labdanum illóolaj magyar neve, a Balzsamos Szuhar, közvetlenül utal a növény és az illóolaj jellegzetes aromájára. A „balzsamos” jelző az illóolaj mély, meleg és édes illatát jelképezi, amelyet gyakran hasonlítanak az ámbrahoz vagy az édes balzsamhoz. A „szuhar” rész pedig a Cistus ladaniferus növény magyar neve, amely a gyanta termelésére utal, hiszen a növény gyantájából vonják ki az illóolajat. Ez a név tehát szorosan összefügg a növény és az illóolaj jellemzőivel, illatával és előállításának módjával.

A Cistus (más néven balzsamos szuhar, sziklarózsa) a mályvavirágúak rendjébe, azon belül a szuharfélék családjába tartozó, közepes magasságra növő örökzöld cserje, amely a Földközi-tenger térségében vadon nő. Leveleit, ágait erős illatú, sűrű, ragacsos gyanta borítja, amely a nyári hőségben a kiszáradástól, a nap égető hatásától védi. Virágai fehérek, rózsaszínek vagy lilák, a szirmok tövénél sötét, mélyvörös folttal. Hasonlít a vadrózsa virágára, de papírvékony szirmai “gyűröttek”. 

A Cistus ladaniferus növényből kétféle kivonási módszerrel készítenek illóolajat.
A Labdanumot oldószeres kivonással (abszolút) a növény nyers gyantájából, míg a balzsamos szuhar illóolajat vízgőz-desztillációval a növény virágzó hajtásaiból, szárából és leveleiből vonják ki. A betakarításra és a lepárlásra júniustól szeptemberig kerül sor.

A Labdanum illóolaj illata

A Labdanum illóolaj illata igazán különleges: meleg, édes, balzsamos, valamint egy kis fás és bőrszerű alaphanggal. Mindez együtt egy mély, gazdag és bársonyos illatot eredményez, ami egyben nyugtató és inspiráló is.

Labdanum illóolaj egy különleges spirituális olaj, melyet évszázadok óta használnak a meditációhoz. Illata mély érzelmeket vált ki és megnyitja a harmadik szemet. Az Labdanum illóolajat egy tipikus mediterrán növény leveleinek és ágainak (a bennük lévő gyantából) gőz-desztillációjával nyerik.

A balzsamos szuhar illata egészen különleges, érzéki, édes, fűszeres, meleg, enyhén pézsmás, mely minden alkalommal más oldalát mutatja. A Labdanum aromája édesebb, mélyebb és sokkal balzsamosabb, mivel az abszolút létrehozásához használt oldószeres extrakciós eljárás a nehezebb aromás molekulák közül többet képes megfogni, mint amennyit a gőz desztilláció során meg lehet ragadni. A  Labdanum igen kedvelt a parfümiparban.

A Labdanum illóolaj jótékony hatásai

A Labdanum illóolajnak számos pozitív hatása van.

Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, ezért segíthet a sebek gyógyulásának elősegítésében és a bőr egészségének megőrzésében [1].

Emellett nyugtató hatása van, így segíthet a stressz csökkentésében és a relaxáció elősegítésében [2].

Az illóolaj egyik legfontosabb alkotóeleme a ledol, melynek rákbetegségek megelőzésében van szerepe [3].

A Labdanumot az ősidők óta használják a test és lélek támogatására.

Az egyik legeredményesebb olaj a sebgyógyítás és fertőtlenítés területén, olyan kiváló, hogy használatával akár a heg nélküli gyógyulás is elérhető. Zseniális bőrfeszesítő, nyirokkeringést serkentő. A sokízületi gyulladásoknál és a fekélyek kezelésénél is jó eredménnyel alkalmazhatjuk. Bebalzsamozza a testet és a lelket, gyógyítja a sebeket kívül és belül.

Tedd az otthonodat egy wellness központtá a Labdanum illóolaj segítségével!
Fedezd fel ennek a csodálatos növénynek a titkait, és tapasztald meg magad is a természet gyógyító erejét!
A legjobb, ha minőségi és tiszta forrásból származó illóolajat választasz, amely garantálja a hatékonyságot és a biztonságot.

Források:

  1. Sienkiewicz M, Głowacka A, Kowalczyk E, Wiktorowska-Owczarek A, Jóźwiak-Bębenista M, Łysakowska M. „The biological activities of cinnamon, geranium and lavender essential oils.” Molecules. 2014 Dec 12;19(12):20929-40.
  2. Moss M, Cook J, Wesnes K, Duckett P. „Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults.” Int J Neurosci. 2003 Jan;113(1):15-38.
  3. „Labdanum.” Encyclopedia Britannica. Accessed September 12, 2021.

LABDANUM (CISTUS) – 100% TISZTA, TERMÉSZETES ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT LABDANUM / CISTUS LADANIFERUS

Labdanum illóolaj egy különleges spirituális olaj, melyet évszázadok óta használnak a meditációhoz. Illata mély érzelmeket vált ki és megnyitja a harmadik szemet.

Az Labdanum illóolajat egy tipikus mediterrán növény leveleinek és ágainak gőzdesztilláci­ójával nyerik. A Cistus ladaniferus egy három méter magasra növő kúszó cserje, egy sziklarózsa féle illatos fehér virágokkal és alján szőrös levelekkel.

A Labdanumot az ősidők óta használják a test és lélek támogatására.


error: Content is protected !!