fbpx

Kúszó fajdbogyó illóolaj: Az erdők rejtett kincse, és az amerikai indiánok „doppingszere”

Minőségi illóolajok

Updated on:

Ma egy olyan illóolajat szeretnék neked bemutatni, amely magában hordozza az erdők frissességét és az életet adó természet erejét: a Kúszó fajdbogyó illóolaj -at. A Gaultheria procumbens növényből származó illóolaj nem csak az aromaterápia kedvelt eszköze, hanem a természetes egészségmegőrzés egyik legértékesebb kincse is. Olvass tovább, és fedezd fel te is ezt a csodálatos illóolajat!

A Kúszó fajdbogyó illóolaj története

A Kúszó fajdbogyó, vagy más néven Gaultheria procumbens, észak-amerikai őshonos növény. Az őslakos amerikai indián törzsek már évszázadokkal ezelőtt ismerték és használták gyógyító hatásai miatt. A növényt az amerikai indiánok nehéz munka során és hosszú távon való futásnál rágták. Úgy tartották, hogy növeli a légzési kapacitást. A legenda szerint a Kúszó fajdbogyó a Bölcsesség Nagyanyjának ajándéka volt az embernek, hogy segítse őket a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.

A gaultheria, avagy a kúszó fajdbogyó olajának története egészen az 1700-as évekre nyúlik vissza. Nevét felfedezőjének, Jean-François Gaulthiernek köszönheti, a francia királyi botanikusnak. Az örökzöld növénynek manapság leginkább illóolaját használják, amelyet a levelek (esetleg a levelek, friss hajtások és bogyók) lepárlásával állítanak elő.

A növény ma is vadon nő Észak-Amerika erdeiben, és bár sok helyen termesztik is, a legtisztább illóolajat még mindig a vadonban termő növényekből nyerik ki.

Az Észak-Amerikában őshonos, ám napjainkban dísznövényként Európában is megtalálható kúszó fajdbogyó ugyanakkor akár feldolgozás nélkül, önmagában is fogyasztható. Ha a növény levelét megtörjük, akkor édeskés illatot érezhetünk. Gyümölcse ehető, kellemes ízű, leveleiből pedig teát is főznek, amit gyógyteaként alkalmaznak. Különlegessége, hogy levelei és gyümölcse egész télen fennmarad, így természetes élőhelyén számos vadon élő állat számára a fő téli táplálékot jelenti.

A Kúszó fajdbogyó illóolaj illata

A Kúszó fajdbogyó illóolajnak markáns, friss, enyhén édes, mentolra emlékeztető illata van. Egy lélegzetnyi erdei frissesség, ami felfrissít és revitalizál. Az illata az erdőt idézi, friss, tiszta és nyugtató.

A Kúszó fajdbogyó illóolaj jótékony hatásai

A kúszó fajdbogyó illóolaj számos előnyös tulajdonságát támasztották alá kutatások, de az egyik legfontosabb mind közül, hogy a bőrön keresztül felszívódva hatékonyan veszi fel a harcot az izomfájdalom ellen.

A kúszó fajdbogyó levelének olaja elsősorban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságairól ismert, különösen hatásos az izom- és az ízületi gyulladások ellen. Hatóanyaga a metil-szalicilát, amely az Aszpirin hatóanyagával rokon, természetes vegyület. Számos növényfaj képes előállítani, főleg az örökzöld növények, mint a kúszó fajdbogyó.

A sportolók gyakran használják a kúszó fajdbogyó leveléből készült illóolajat, vagy az abból készült termékeket, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása révén megszüntessék az intenzív fizikai erőfeszítések után jelentkező izomfájdalmat, a görcsöket, valamint a hát- és derékfájást. Külsőleg alkalmazva kenőcsökben, krémekben melegérzetet kelt, izomlazító hatással is rendelkezik.

Elsődleges alkalmazása mellett nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy számos kutatás szerint antibakteriális hatású, hatásos lehet fogászati problémák esetén, valamint fájdalomcsillapító hatása akár a fejfájások csillapítása során is előnyös lehet.

A Kúszó fajdbogyó illóolajának számos pozitív hatását a kutatások is alátámasztják:

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít a fájdalom enyhítésében, és különösen hatásos a reumás és izomfájdalmak kezelésében [1].

Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik [2].

Emellett elősegíti a mentális frissességet és a koncentrációt [3].

Figyelmeztetés: 
Nem ajánlott a használata terhesség ideje alatt, 5 éven aluli kisgyermekeknél, és epilepsziás tünetek esetén. Használata csak rövid ideig ajánlott kis adagokban.

Csodálkozol a Kúszó fajdbogyó illóolajának lenyűgöző tulajdonságain?
Próbáld ki te is, és tapasztald meg a természet ezen különleges ajándékának pozitív hatásait!
A legjobb, ha minőségi és tiszta forrásból származó illóolajat választasz, amely garantálja a hatékonyságot és a biztonságot.

Források:

  1. De Oliveira JR, de Jesus D, Figueira LW, et al. „Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus.” J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83.
  2. Friedman M, Henika PR, Mandrell RE. „Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica.” J Food Prot. 2002 Oct;65(10):1545-60.
  3. Moss M, Cook J, Wesnes K, et al. „Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults.” Int J Neurosci. 2003 Jan;113(1):15-38.

KÚSZÓ FAJDBOGYÓ – 100% TISZTA, TERMÉSZETES ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT WINTERGREEN / GAULTHERIA PROCUMBENS

A Kúszó fajdbogyónak édeskés, orvosi, frissítő, mentolos és enyhén kámforos, gyógynövényre emlékeztető illata van.

A kúszó fajdbogyó esszenciális olaj tipikusan orvosi illattal rendelkezik. A növényt az amerikai indiánok nehéz munka során és hosszú távon való futásnál rágták. Úgy tartották, hogy növeli a légzési kapacitást.

A kúszó fajdbogyó egy hatásos gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású illóolaj. Sikeresen alkalmazható bedörzsölőként ízületi fájdalom, izomláz, reuma, fejfájás, görcsök, ízületi gyulladás, íngyulladás, arthritis, és ínhüvelygyulladás esetén használt helyi kezeléseknél, kiegészítőként alkalmazható megfázásos tünetek esetén. Hatása hasonló az aszpirinéhoz.


error: Content is protected !!