fbpx

Kurkuma illóolaj: Az ősi, isteni eredetű fűszer, mely az évezredes gyógyító hagyomány és a modern tudomány találkozása

Minőségi illóolajok

Updated on:

Ma egy egészen különleges olajra szeretném felhívni a figyelmedet, melyet az ázsiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere, a kurkuma ad. A kurkuma illóolaj (Curcuma longa) egyszerre hatásos és élvezetes, melynek felfedezése az otthonod wellness központjának éke lehet. Kíváncsi vagy a részletekre? Akkor kövess tovább az illatok és a gyógyító erejű növények izgalmas világába!

A Kurkuma illóolaj történelme

A kurkuma, melynek latin neve Curcuma longa, az egyik legősibb gyógy- és fűszernövény, melynek használata az írásos források szerint az ókori Indiáig nyúlik vissza, ahol már több mint 4000 éve használták a hagyományos ajurvéda gyógyászatban.

A legendák szerint a kurkuma a Nap istenének, Suryának ajándéka az embereknek, hogy megvédje őket a betegségektől.

A kurkuma őshonos Dél-Ázsiában, és itt ma is nagy mennyiségben termesztik.

A Kurkuma illóolajat a növény gyökeréből, pontosabban a rizómájából (gyökértörzse) vonják ki. A rizómát apró darabokra vágják, majd gőzdesztillációval kinyerik belőle az illóolajat. A gőzdesztilláció során a rizóma darabokat gőzzel átitatják, ami az illóolajat kivonja a növényi anyagból. Ezután a gőzt lehűtik és összegyűjtik az olajat. Ez az eljárás hozza létre a legtisztább és leghatékonyabb illóolajat.

A kurkuma leveléből is készíthetnek illóolajat, bár ez nem olyan gyakori, mint a rizóma felhasználása. A levelek gőzdesztillációjával szintén kinyerhető az illóolaj, hasonlóan a gyökértörzs esetéhez. Azonban a levélből származó olaj összetétele eltérhet a gyökértörzsből származó olajétól, mivel a különböző növényi részekben az illóolajat alkotó vegyületek mennyisége és aránya eltérő lehet. A levélből készült olaj így más illat- és hatásprofilú lehet. Jelenleg azonban a gyökértörzsből készült kurkuma illóolaj a legelterjedtebb és legismertebb.

A kurkuma zedoary, más néven fehér kurkuma egy különleges és ritka illóolaj. Összetételében különbözik a kurkuma egyéb típusaitól, nem tartalmazza a kurkumin és a tumeron hatóanyagokat. Az olaj átlátszó, aromája pedig nem hasonlít magának a fűszernek az aromájára – inkább kámfor illatú. Nepálban, a Terai zónában terem, amely egy sík alföldi mocsaras terület a Himalája lábánál.

A kurkuma az egyik olyan növény, amely világszerte számos tudományos tanulmány tárgyát képezi. A kurkuma illóolajat sok tudós az egyik leghatékonyabb illóolajnak tartja. A kurkuma évezredek óta számos természetes gyógyító rendszer fontos alkotóeleme.

A Kurkuma illóolaj illata

A Kurkuma illóolajnak jellegzetesen meleg, fűszeres, földes illata van, amelyben érezhető egy kis édes fa alaphang is. Az illata egyszerre nyugtat és inspirál, ami a számtalan alkalmazási lehetősége mellett az egyik legfőbb oka, hogy annyira népszerű az illóolajok szerelmesei körében.

A Kurkuma illóolaj jótékony hatásai

A Kurkuma illóolajnak számos jótékony hatása van.

Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így hozzájárul a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához [1].

Gyulladáscsökkentő hatása van, így segíthet a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében [2].

Emellett antidepresszáns hatású, ami azt jelenti, hogy segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében [3].

A Kurkuma az egyik olyan növény, amely számos tudományos kutatás tárgyát képezi. Sok kutatás szerint a kurkuma illóolaj az egyik leghatékonyabb növényi kivonat, mely segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében. Támogatja az egészséges sejtműködést, az agy működését, a kiválasztórendszer működését és segíti a méreganyagok egészséges eltávolítását.

A kurkuma évezredek óta fontos szerepet tölt be sok természetes gyógyító rendszerben, többek között az Indiai (Ajurvedikus) és a Hagyományos Kínai Orvoslásban is.

Szóval, felfedezed Te is a Kurkuma illóolaj csodálatos világát?
Használd ki a természet ezen csodálatos ajándékát, melynek illata, íze és jótékony hatásai mind a testi, mind a lelki egészségünk megőrzésében segítenek!
A legjobb, ha minőségi és tiszta forrásból származó illóolajat választasz, amely garantálja a hatékonyságot és a biztonságot.

Források:

  1. Funk JL, Oyarzo JN, Frye JB, et al. „Turmeric extracts containing curcuminoids prevent experimental rheumatoid arthritis.” J Nat Prod. 2006 Mar;69(3):351-5.
  2. Aggarwal BB, Kumar A, Bharti AC. „Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies.” Anticancer Res. 2003 Jan-Feb;23(1A):363-98.
  3. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. „Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system.” Psychopharmacology (Berl). 2008 Dec;201(3):435-42.

KURKUMA ZEDOARY (FEHÉR) – 100% TISZTA ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT ZEDOARY / CURCUMA ZEDOARIA

A kellemes pézsmaszag és egy csipetnyi kámfor árnyalat erősítheti, az egészség, a bizalom, a kezdeményezőkészség és a teljesítmény érzését, és segíthet a tisztánlátásban és a perspektívák felfedezésében.

A kurkuma zedoary, más néven fehér kurkuma egy különleges és ritka illóolaj. Összetételében különbözik a kurkuma egyéb típusaitól, nem tartalmazza a kurkumin és a tumeron hatóanyagokat. Az olaj átlátszó, aromája pedig nem hasonlít magának a fűszernek az aromájára – inkább kámfor illatú. Nepálban, a Terai zónában terem, amely egy sík alföldi mocsaras terület a Himalája lábánál.

A kurkuma illóolajat sok tudós az egyik leghatékonyabb illóolajnak tartja.


KURKUMA, LEVÉL – 100% TISZTA ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT TURMERIC, LEAVES / CURCUMA LONGA

KURKUMA, GYÖKÉR – 100% TISZTA ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJ BEWIT TURMERIC, ROOT / CURCUMA LONGA


error: Content is protected !!