fbpx

Az esszenciális olajok biztonságos alkalmazása

Minőségi illóolajok

Updated on:

esszenciális olajok

Az esszenciális olajok egyedi képességeik áltak tűnnek ki, melyek alapvetően hozzájárulnak egészségéhez, testi és lelki nyugalmához. Használatukkor azonban fontos néhány alapelv betartása. Megelőzheti így a komplikációkat, melyeket a helytelen alkalmazás okozhat.

Amennyiben még csak az esszenciális olajokkal ismerkedsz, ne akard mindet egyszerre kipróbálni! Kezd fokozatosan és lassan!

Lépésről lépésre, fedezd fel az esszenciális olajok illatainak csodálatos világát!

 • Ha éppen valamely esszenciális olaj valamelyikét szeretnéd alkalmazni, összpontosíts! Ne foglalkozz több dologgal egyszerre. Az illóolajok a természet csodálatos ajándékai, azonban egyúttal koncentrátum is. Ahhoz, hogy jól szolgáljon, szükséges azok használata előtt az alapvető ismereteket elsajátítani. Fontos, hogy összpontosíts, használd az alázatos és józan ösztönös gondolkodást.
 • Vedd figyelembe, hogy mindannyian egyedi és eredeti egyének vagyunk, ezért mindenki különbözőképpen reagál ugyanarra az adagra ugyanolyan alkalmazás mellett. Ezért lassan és megfontoltan járj el. Amennyiben valamiben tanácstalan, vagy bizonytalan vagy, kérd szakember tanácsát.
 • A olaj üvegcséit hűvös és sötét helyen hagyjuk lezárva. Az esszencia így megőrzi minőségét és erejét több éven át. Gyerek elől elzárva tartandó.
 • Esszenciális olajok használata során legyen kéznél tiszta növényi olaj. Amennyiben az illóolaj kellemetlenséget okoz, vagy érzékeny helyre kerül, irritálja a bőrét vagy nyálkahártyáját, oldja fel növényi olajjal. Ne mossa le vízzel. A víz nem higítja az esszenciális olajat. Ellenkezőleg még fokozhatja annak hatását, illetve az okozott kellemetlen érzést minden bizonnyal növelni fogja.
 • Az esszenciális olajokat szembe és szemkörnyékre na alkalmazza. Soha ne csepegtesse közvetlenül a fülbe. Ha ilyen helyre kerül, öblítsd le a helyet növényi olajjal és keress fel egy orvosi rendelőt. Kis mennyiségű olaj is sérülést okozhat. Kontaktlencse károsodást is okozhat.
 • A mentolban gazdag esszenciális olajokat, például mentát, nem lenne szabad a nyak körüli környéken használni, főleg a 24 hónapnál fiatalabb gyermekeknél.
 • Amennyiben bőröd a következő 24 – 48 órában közvetlen napsütésnek lesz kitéve vagy UV sugárzásnak, ne használd azokat az esszenciális olajakat lefedetlen helyen, melyek fotoszenzitívek (angyalgyökér és citrusfélék: narancs, citrom, grep, mandarin, bergamon). Kiütések vagy sötét pigmentfoltok keletkezhetnek.
 • A magas vérnyomástól szenvedő emberek és az epilepsziások az esszenciális olajak használatáról kezelőorvosuktól kérjen tanácsot. Fokozott elővigyázatossággal használja a magas ketontartalmú olajakat, mint például a bazsalikom, rozmaring és a zsálya.
 • Az ún. „keserű“ esszenciális olajak, mint a fahéj, oregánó, kakukkfű és a narancsezeket mindig higítsa gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
 • Aki allergiától szenved, 30 perccel az esszenciális olaj használata előtt végezzen tesztet. Kis adag olajat vigyen fel az alkarja belső felére. Fontos tudni, hogy a bőrfelületre felvitt esszenciális olajra a reakció akár két vagy több nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdetben ezért hígítsa azt és kezdjen kis mennyiséggel.
 • A felnőtteknél a talp biztonságos hely az olaj alkalmazására.
 • Terhes nők az esszenciális olajok használatakor szükséges a kezelőorvosukkal való konzultáció.
 • Asztmásoknak az esszenciális olaj közvetlen inhalálása nem ajánlott.
 • Az esszenciális olajok belső használata több országban (nem EU-n belül) biztonságosnak van minősítve. Amennyiben több csepp higított esszenciális olajat szeretne elfogyasztani, előtte konzultáljon kezelőorvosával. Amennyiben EU-n belül élsz, az esszenciális olaj fogyasztása belsőleg nem ajánlatos.
 • Abban az esetben, ha a gyerek lenyeli az esszenciális olajat, adj neki tejet, vagy tejterméket, és fordulj orvoshoz segítségért.
 • Aki az esszenciális olajat a fürdővizében használja, alkalmazzon 1-5 cseppet, melyet összekever sóval, zselével vagy egyéb emulzióval. Amennyiben ezt nem teszi meg, fennáll a veszély, hogy az olaj csepp formában úszni fog a felszínen, és az érzékeny bőrt megsértheti. Általánosan érvényes, hogy egy fürdőzés során max. 10 csepp használatos.
 • Kivételes esetekben a minőségi esszenciális olajak használatának elején a vásárlóknál allergiás reakciók és kiütések jelentkezhetnek, melyek a személyes higiéniai és kozmetikai termékek kémiai maradványainak üledékei.
 • Az esszenciális olajok mindennapos használatakor személyes higiénia során az ammoniát, vagy szénhidrogén bázisú kémiai anyagokat tartalmazó termékek használata nem ajánlatos, mivel kvaterner vegyületeket tartalmaznak (pl. benzalkónium-kloridot), melyek a használat után halált is okozhatnak.
 • Amennyiben szervezete savas – ph-ja túl alacsony, akkor az olaj hatása gyengébb lehet, esetlegesen enyhén negatív.

error: Content is protected !!