fbpx

Illóolajok gyártása – 8 módszer

Minőségi illóolajok

Updated on:

Az illóolajokat gyakran használják az aromaterápiában, az élelmiszeriparban, a parfümökben és a kozmetikumokban. Az illóolajok gyártása – kivonása azonban időigényes és bonyolult folyamat, amelynek során az olajat kivonják a növényi anyagból.

AZ ILLÓOLAJOK GYÁRTÁSA, VAGYIS KIVONÁSUKNAK TÖBBFÉLE MÓDSZERE LÉTEZIK

EZEK KÖZÜL MOST 8 FÉLÉT RÉSZLETESEN BEMUTATUNK.

1.) Gőzdesztilláció
A gőzdesztilláció a leggyakrabban használt módszer az illóolajok kivonására. Ebben a módszerben a növényi anyagot vízzel leöblítik, majd gőzzel áztatják át. Az így készült pára összegyűlik egy hűtőkamrában, majd a víz és az olaj külön válik el egymástól. Ezután a víz eltávolítása után marad az illóolaj.


2.) Hideg préselés
A hideg préselés egy olyan módszer, amelyet általában a citrusfélék olajának kivonására használnak. Ebben az esetben a növényi anyagot préselik, hogy kinyerjék az olajat. A hideg préselés során az olajat és a növényi anyagot közvetlenül összenyomják, hogy az olaj kiáramoljon belőle.

3.) Oldószeres kivonás
Az oldószeres kivonás során a növényi anyagot egy oldószerrel (általában hexánnal vagy etanollal) keverik össze, hogy az oldószer az olajat magába szívja. Ezután az oldószerben oldott olajat elválasztják a növényi anyagtól. Az oldószer eltávolítása után marad az illóolaj.

4.) Szuperkritikus CO2 kivonás
Ez egy modern módszer az illóolajok kivonására, amelynek során a szuperkritikus CO2-t használják. A szuperkritikus CO2 olyan gázként működik, amelynek a folyadék és a gáz közötti tulajdonságai vannak. Ebben a módszerben a növényi anyagot a szuperkritikus CO2-vel keverik össze, hogy az olajat kioldják belőle. Az olajat a szuperkritikus CO2-t eltávolítva nyerik ki.

5.) Enfleurage
Az enfleurage egy olyan technika, amelyet nagyon érzékeny növényekkel, például a jázminnal és a tubarózsával szemben alkalmaznak. Az enfleurage egy hosszú folyamat, amely kézzel történik, és több napig vagy akár hetekig is eltarthat. A technika során a növények szirmai speciális zsírra helyezkednek el, amely az illóolajokat magába szívja. Ezután a zsírt alkohollal vagy olajjal mosják ki, így az illóolajok az alkoholba vagy olajba kerülnek.

6.) Hidrogénezés
A hidrogénezés során a növényi anyagokat egy hidrogénező reakcióba helyezik, amely során a molekulák hidrogénatomokat vesznek fel. Az így kialakult vegyületeket általában a parfümökben használják.

7.) Szolvens extrakció
A szolvens extrakció során a növényi anyagokat egy oldószerrel keverik össze, amely feloldja az illóolajokat. Az oldószer utána elpárologtatják, és az illóolajokat magukra hagyják.

8.) Kihajtás
A kihajtás során a citrusfélék héját mechanikusan szorítják ki, majd a kinyert olajat megfelelő módon tisztítják.

Összességében az Illóolajok gyártása – kivonása sokféle módon történhet, és az egyes módszereknek saját előnyeik és hátrányaik vannak.

Az otthoni illóolaj készítéshez azonban a legjobb módszer a hidrolátumok készítése vagy az olajos infúziók készítése, mivel ezek biztonságosak és egyszerűen elkészíthetők. Ha azonban profi minőségű illóolajokat szeretnél, akkor javasolt azokat a megbízható gyártóktól vásárolni.

TECHNOLÓGIA ÉS ALAPELVEK, MELYEKET EGY BIO MINŐSÍTÉSŰ ILLÓOLAJNÁL HASZNÁLNAK, HOGY AZ A LEGTISZTÁBB ÉS LEGNAGYOBB HATÉKONYSÁGÚ ESSZENCIÁLIS OLAJ LEGYEN A FELHASZNÁLÁSKOR.
ILLÓOLAJOK GYÁRTÁSA CSAK MINŐSÉGESEN!

Kattints ide és nézd meg ezeket az alapelveket!

LABORATÓRIUM, AHOL A NÖVÉNYI ESSZENCIÁKAT A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ SZINTEN VIZSGÁLJÁK:

„Nincs olyan globális szabvány a bolygón amely leírná, hogy az illóolajoknak milyen összetételűnek kell lenniük. Ezért fejlesztettük ki saját szabvány- és protokollrendszerünket az illóolajok minőségének ellenőrzésére és értékelésére. Illóolajok gyártása csak minőségesen!” – BEWIT

KATTINTS AZ ALSÓ KÉPRE ÉS NÉZD MEG, HOL TALÁLHATSZ MINŐSÉGI ILLÓOLAJOKAT OLCSÓN!
error: Content is protected !!