fbpx

Illóolaj készítése otthon – A 4 technika szerint

Minőségi illóolajok

Updated on:

Az illóolaj készítése otthon is lehetséges, bár fontos tudni, hogy az otthoni készítésű olajok nem lesznek olyan erősek, mint a boltban vásárolt változatok. Az otthoni készítésű olajoknak azonban számos előnye van, például a frissesség, az ár és a kreativitás.

Igen, illóolaj készítése otthon is lehetséges, de fontos megjegyezni, hogy:

  • A házi készítésű illóolajok általában nem olyan erősek és stabilak, mint a boltban kaphatók. Az otthon készített illóolajok általában csak enyhe illatúak és gyengébb hatásúak, mint a professzionális készítésűek. Az otthon készített illóolajokat főként dekorációs célokra és személyes használatra ajánljuk.

Az alábbiakban 4 módszert mutatok meg az illóolajok házilag történő készítéséhez:

  1. Hideg sajtolás: A hideg sajtolás módszere arra épül, hogy a növényekből kipréselik az olajat. Ehhez használhatunk például citromhéjat vagy narancshéjat, amit egy kis sajtolóberendezés segítségével préselünk ki.
  2. Lefőzés: A lefőzés módszerével a növényeket vízzel forraljuk, és az így keletkezett gőzt gyűjtjük össze. Ezzel a módszerrel például levendulaolajat vagy kamillaolajat készíthetünk.
  3. Párologtatás: Az illóolajok párologtatásához használhatunk párologtatót vagy diffúzert. A párologtatás során az illóolajok illó molekulái párolognak fel a levegőbe, és így terjednek el a szobában. Ezzel a módszerrel nem nyerünk kivonatot, de így is élvezhetjük az illóolajok aromaterápiás hatását.
  4. Macerálás: A macerálás során a növényeket olajba áztatjuk, majd az olajban tároljuk 1-2 héten keresztül, hogy az olaj magába szívja a növények illóolajait. Ezzel a módszerrel például rozmaringolajat vagy babérlevélolajat készíthetünk.

Az otthoni illóolaj készítése során figyelembe kell venni a következőket:

  1. Válassz megfelelő növényt: Az illóolajok kivonásához általában a növények leveleit, virágait, gyökereit vagy héját használják. A legjobb, ha friss növényeket használsz, amelyeket éppen most szedtél. Ha nem tudsz friss növényekhez jutni, akkor bio minőségű szárított növényeket használj.
  2. Válassz megfelelő kivonóanyagot: Az otthoni kivonáshoz általában magas alkoholtartalmú italt, például vodkát vagy rumot használnak. Az alkohol kiválóan oldja az illóolajokat és segít a kivonásban. Ha nem szeretnél alkoholt használni, akkor kókuszolajat vagy olívaolajat is használhatsz.
  3. Készítsd elő a kivonóedényt: Válassz egy üveg vagy üvegpalackot, amelynek legalább kétszer akkora a térfogata, mint a felhasznált növényeké. Töltsd fel az üveget a növényekkel, majd önts rá annyi alkoholt vagy olajat, hogy ellepje a növényeket.
  4. Áztasd a növényeket: Zárd le az üveget és tedd félre egy sötét helyen 1-2 hétig. Az alkoholos kivonások esetén naponta egyszer rázzuk meg az üveget, hogy a növények illóolajai teljesen kioldódjanak.
  5. Szűrd le az olajat: A kivonás után szűrd le az olajat egy szűrővel vagy egy konyharuhával. Az így nyert olajat újabb üvegbe vagy palackba öntheted.

Fontos megjegyezni, hogy az otthon készített illóolajok minősége és tartóssága változó lehet, és nem garantált, hogy ugyanolyan hatásosak és stabilak, mint a boltban kaphatóak. Ha megfelelő minőségű és stabil illóolajokat szeretnél, akkor érdemes a boltban kapható professzionális illóolajokat választani.

error: Content is protected !!